Projecten

Moslims zijn allen gelijk en hebben daarom allemaal eenzelfde graf. De islam kent geen diversiteiten in het graf. Alle doden in het graf krijgen dezelfde soort lijkwade omgewikkeld en ook het graf is van model hetzelfde. Moslims willen begraven worden op een rustige en sobere plek, het liefst omringd door natuur.

Moslims hebben van nature een groene en duurzame gedachte omdat zij leven volgens het principe om goed te zorgen voor de omgeving en het vermijden van verspilling. Duurzaamheid is een belangrijk onderdeel van de identiteit van een moslim. In de Koran is bijvoorbeeld een heel hoofdstuk gewijd aan bijen. Hoe de bijen leven en wat we daarvan kunnen leren, waarom ze zo belangrijk zijn. Die principes zijn er altijd geweest maar moslims noemen het misschien niet altijd duurzaamheid.

IBN realiseert zich ook dat grond in Nederland schaars is en dat de kosten van eeuwige grafrust hoog zijn. Daarbij komt dat in de islam respectvolle omgang met de natuur een groot goed is. De samenwerking met de natuurontwikkelaars is dus een logische. Samen word gezocht naar een stuk grond dat omgezet kon worden van intensieve landbouw naar natuur. Door het aanleggen van de begraafplaats met eeuwige rust en het daarop aanleggen van mooie natuur, worden dus meerdere vraagstukken tegelijkertijd aangepakt.

Het concept ‘islamitische natuurbegraafplaats’ is nieuw: de begraafplaats wordt volledig in overeenstemming met de islamitische richtlijnen ingericht in een natuurlijke habitat. Zo worden de graven behoorlijk gemarkeerd door middel van een klein zandheuveltje en een grafsteen, in combinatie met het aanleggen van bomen, planten en kruidenmengsels. Het paviljoen, de paden, en de grafvelden worden ook geheel duurzaam ontwikkeld. De begraafplaats wordt verder op natuurlijke wijze omheind en professioneel in beheer genomen. De begraafplaats draagt zo bij aan de schoonheid van het landschap, het verbeteren van het milieu en de biodiversiteit. Hierdoor wordt o.a. een optimale leefomgeving voor vogels, insecten en bijen gecreëerd.

“Het eerste moskeegenootschap in Nederland dat zich zal richten op islamitische begraafplaatsen.”